Hoezo “plastic soep”?

plasticzak
Wij, in Nederland, schenen voorheen samen zo’n 3 miljoen
plastic tasjes per jaar te gebruiken; een deel daarvan kwam als zwerfvuil op straat. Natuurlijk kwamen dat zwerfplastic niet die van u en mij.
Ik stop plasticzakjes in een (hard plastic) bewaarding in de trapkast en hergebruik de zakjes vele malen en als ze “op” zijn gaan ze in de oranje bak. Nóóit op straat en zeker niet in de zee Zo doet u dat vast ook.
Waar komt dan al die plastic troep in de zee vandaan?

Terugdringen plastic zakjes: Vanaf 1 januari 2016 mochten de retailers in Nederland geen GRATIS plasticzakjes meer verstrekken. (mits*)

Er worden in Nederland ook controles uitgeoefend.
De ILT ( Inspectie Leefomgeving en Transport) voert bij verkooppunten controles uit; winkeliers moeten aantonen dat ze plastic tasjes NIET gratis meegeven.
Verkopen mag wel en ook een statiegeld tas mag.
Winkeliers mogen overigens ZELF bepalen hoeveel geld ze voor zo’n plastic tasje vragen (de richtprijs is € 0,25)
In april 2017 meldde SAMR dat er (in Nederland) zo’n 70% minder plastic zakjes door retailers waren uitgegeven.**) Het werkt dus!

Europa: De Europese Commissie heeft als doel gesteld dat het aantal plastic wegwerptasjes in Europa met 80% moet zijn afgenomen.
Spanje***) heeft in 2011 al een belasting op plastic draagtasjes ingevoerd en Italië heeft sinds 2011 al een verbod op plastic draagtasjes ingesteld.

Plastic feiten: Per jaar komt meer dan 5 miljoen ton plastic in zee terecht!!! Dit plastic verteert niet, het valt alleen uiteen in kleine stukjes (die ook giftiger worden) Door al die kleine plastic deeltjes veranderen de oceanen in giftige plastic soep.
Er wordt momenteel per jaar 311 miljoen ton aan nieuw plastic gemaakt; de helft is voor éénmalig gebruik en wordt direct na gebruik weggegooid meldt de Plastic Soup Foundation.

Meer terugdringen: Het plastictasjes-gratis-geven-verbod is één van de maatregelen, de volgende is statiegeld op kleine plasticflesjes.
Deze maatregel gaat op 2021 in, tenzij de verpakkingsindustrie binnen 2 jaar 90% van de weggooiflesjes hergebruikt.
Het IJK- moment is in het najaar van 2020, dan wordt bepaald of statiegeld voor petflesjes ****) per 1 januari 2021 ingevoerd gaat worden.

*) 1.Zeer dunne gratis plastic tasjes als enige verpakking zijn toegestaan wanneer ze etenswaren beschermen tegen vervuiling of besmetting    met ziekteverwekkers
2.Dunne gratis plastic tasjes als enige verpakking zijn verder toegestaan om voedselverspilling van losse levensmiddelen tegen te gaan.
3.In taxfree winkels op luchthavens of in het vliegtuig gekochte vloeistoffen; spuitbussen en gels worden verzegeld in een (doorzichtige) plastic tas.
**)In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu
***) retailers in Spanje moeten de plasticzakjesbelasting doorberekenen aan de klant en op de kassabon vermelden
****) Pet is de afkorting van Polyethyleentereftalaat; een thermoplastische polyester.

 

 

 

 

 

 

Terugdringen plastic zakjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s