‘n Goede Week?

Christenen noemen de week vanaf Palmzondag (dit jaar 25 maart) de GOEDE week. Nooit begrepen waarom, zo GOED was deze week niet
(Ik las dat het woord “goed” gebruikt wordt omdat het NIET het einde van alles betekende)

Als remonstrants gedoopt en opgevoed kind kan ik me herinneren dat we (kinderen) op Palmzondag de kerk inliepen met stokken met broodhaantjes erop, die we dan na de kerkdienst naar “alleenstaande oude of zieke mensen” gingen brengen.
Toen ik wat ouder was deed ik mee aan het Paasspel. Daarbij kwam een lange stoet van kinderen de kerk in die “Hosanna”*) zongen en met palmtakken zwaaide.

In die GOEDE week zijn ook Witte Donderdag en Goede Vrijdag.
Op Witte Donderdag wordt het laatste Avondmaal herdacht. Ik geloof niet dat er vroeger dan “iets” met ons, kinderen gedaan werd, maar ik geloof dat mijn moeder op die avond ‘s avonds naar de kerk ging.
Op Goede Vrijdag wordt herdacht dat Jezus gekruisigd werd (lijkt mij ook niet echt GOED)
En dan met Pasen wordt gevierd dat hij verrezen is uit de dood.

Mijn katholieke buurmeisje VIERDE die dagen vroeger echt; het was bij haar thuis het hoogtepunt van het katholieke jaar!
Wij protestanten thuis vierden het Kerstfeest meer (zowel Christelijk: met het naar de kerk gaan; de geboorte van het kindje Jezus, als Heidens met een kerstboom met echte kaarsjes erin)
De geboorte van een kindje lijkt me meer “vierbaar”  dan de dood, volgend op het gekruisigd zijn van een ca 33 jarige man, zelfs al staat hij  later weer op.

Onlangs bezocht ik de monumentale St Janskathedraal in Den Bosch.
Daar lagen paasfolders op een tafel. Leesjunk als ik ben nam ik een folder mee.
Daaruit sprong één woord ”de Chrismamis”.
Het bleek geen dienst opgedragen aan de ma van Christus (gemiste kans) maar Chrisma, zo las ik, is een mengsel van olijfolie en balsem en is in de Katholieke Kerk één van de drie heiligen oliën. **) Het wordt in de ochtend van Witte Donderdag door de  bisschop plechtig gewijd tijdens de Chrismamis.
Bijzondere terminologie hebben de katholieken!

*)  Hosanna komt van de Hebreeuwse roep Hosha Na, het betekent letterlijk: Help nu! Help toch!
**) wat zijn dan die andere twee vroeg ik me af? Opgezocht: de ziekenolie en de catechumenenolie.

 

 

 

 

2 gedachten over “‘n Goede Week?

  1. Duidelijk wordt hier aangetoond hoe katholieken en protestanten heidense feesten meer in acht nemen dan de door God gegeven feesten.

    Spijtig is ook dat het “Goede” niet wordt ingezien door velen, waarbij men zou moeten dankbaar zijn dat God niet enkel de Yehudi maar ook de goyim redding heeft verschaft.

    Fijn dat u die Nederlandse bijzondere terminologie van Nederlandse katholieken even toe licht, omtrent “Chrismamis” en wat ook maar “drie heiligen oliën” laat staan dat er ook maar één heilige of apart geplaatste olie zou bestaan!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s