Achter de tafel

Om kwart voor 7 vertrek ik naar het stemlokaal, deze keer een buurthuis.
Ik ben nummer 2 die arriveert.
De voorzitter komt 10 minuten later, zij kent de locatie niet ( in onze gemeente is de voorzitter altijd iemand die bij de gemeente werkt, deze dame woont in een andere plaats)

’s Morgens ziet het stemlokaal er verlaten en kaal uit.
We slepen met tafels, stoelen en stemhokjes, knippen de lichtjes aan en schenken onszelf een kop koffie/thee in. Dan begint het lokaal al meer te levenstemhokjes.

Er worden bordjes opgehangen met pijlen en het woord STEMLOKAAL De stembussen, een soort veredelde grijze plasticvuilnisbakken (met slot, en stemgleuf) worden nagekeken of ze leeg zijn en het slot wordt door de voorzitter bevestigd. Als de stembiljetten, referendumformulieren potloden en stempel gereed liggen kunnen we beginnen.

stembussenDe eerste stemmers komen binnen. We zitten met zijn drieën achter de tafel, de voorzitter in het midden, zij pakt identiteitsbewijs aan en controleert het, links zit degene die in een register kijkt of de persoon hier MAG stemmen en links zit ik en deel de stem- en/of referendumformulieren uit én let op of de formulieren in de juiste bus gestopt worden en niet mee naar huis genomen worden. Het begint wat traag, met af en toe een stemmer, maar naarmate de ochtend vordert komen er “groepen” stemmers te gelijk en soms staat er zelfs “even” een rij.

Er gebeuren geen “gekke” dingen. Zoals wel verwacht zijn er mensen die niet voor of tegen het referendum willen stemmen, maar wel mee willen doen aan het stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. We krijgen een vraag of je hier ook op de Dierenpartij kan stemmen ( neen) Waar dat gele papiertje voor is? (referendum) en of je MOET stemmen ( nee, het is stemrecht geen stemplicht) Om 12 uur komt er een aflosser en wisselen we van functie (zo zitten we alle drie even op alle plekken)  gaan om de beurt even eten (er zijn inmiddels broodjes, fruit en drinken gebracht) Zoals elke keer in het stemlokaal zijn er weer mensen die gewaarschuwd moeten worden dat ze NIET met zijn tweeën in een hokje mogen; mensen die hun identiteitsbewijs vergeten zijn én mensen die de verkeerde stempas hebben meegenomen (van hun echtgenote of echtgenoot). In een klein dorp zoals het onze kennen veel mensen elkaar en is het vaak ook een gezellige boel als buurtgenoten elkaar in het stemlokaal tegen komen. Ook dit jaar proberen wij, mensen achter de tafel, weer een gezellige sfeer te scheppen (schaaltjes paaseitjes en dropjes voor de binnenkomende stemmers en meekomende kinderen staan op de tafels en begroeten iedere binnenkomer. Om 2 uur worden de 2 bijzitters vervangen; de voorzitter blijft de hele dag (en nacht als het moet) Ik ga naar huis, even een eindje wandelen, het hoofd leeg maken.

Om kwart voor 9 ben ik weer terug.buslegen

Als om 9 uur het eind van de stemtijd is en de 2 mensen achter de tafel naar huis vertrekken wordt de zaal omgebouwd tot tellokaal en komen de tellers. Vroeger ging dan de deur op slot. Tegenwoordig mag iedere burger komen kijken, dus blijft de deur open. Deze keer kwam er niemand ”kijken”. We zijn met 9 tellers, 2  daarvan houden zich bezig met het referendum en de rest met de gemeenteraadsverkiezingen.
tellen
Er zijn in onze gemeenten dit jaar 7 partijen die aan de verkiezingen meedoen, dus 9 stapels (incl. blanco en ongeldige formulieren)
Eerst uitsorteren op tafels.
Dan pakt iedereen een partij en gaat op tafels of op de grond zitten uitsorteren. Alle stapels worden 1x door een ander gecontroleerd.

Om even half 12 zijn we klaar.De voorzitter moet dan nog naar het gemeentehuis de formulieren en het proces-verbaal, dat ze na de telling heeft opgemaakt, inleveren.

We hebben weer het feest van de democratie gevierd, velen mochten stemmen en deden dat ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s