Eukenberg en omgeving

Tafelbergen, voor het eerst vermeld in de 10 eeuw, zijn opgeworpen heuvels met een afgeplatte bovenkant, oorspronkelijk bedoeld om religieuze feesten te houden. De Eukenberg is mogelijk ooit een tafelberg geweest. Vandaag beklom ik deze 14,3 meter “hoge” berg, gelegen in de gemeente Gooise Meren* ) Van hieruit heb je een prachtig uitzicht op het Gooimeer.

We lopen over de best bewaarde eng uit het Gooi, de Naarder Eng. Een eng is een vroegere naam voor bouwland. Nog steeds zijn hier akkers en daaromheen ligt bosjes eikenhakhout. Vroeger had de boer dit ”geriefhout”(elke 7 jaar afzagen)  nodig voor afrasteringspaaltjes en om stelen van spades en bezems te maken. Ook werd dit hout gebruikt door leerlooiers voor looizuur en door vissers als brandhout om hun vis te roken.

kabouter

   Om de een of andere reden had ik niet het idee dat deze uitgezette
wandeling voor onze doelgroep bestemd was.

kabouter8

Ook hier lagen veel ontwortelde bomen op de grond, of hadden nog staande bomen andere in hun val gebroken en “hingen” ze schuin tussen takken in. Doordat het waaide kwamen er sinistere geluiden vanuit de hoge kruinen. Niet alleen dát gepiep hoorden we, maar ook flink getakketak van een specht, die we na een tijdje ook fanatiek zagen hameren.
Op een grondwaterpeilbordje zat een winterkoninkje. Helaas bleef ze niet lang genoeg zitten om een foto van te maken, ze had haast, moest nog een partner vinden voor de eilegtijd zou intreden.
Ook de 2 boomklevers hadden niet veel tijd om lang te blijven zitten, hun verkeringstijd was ingegaan en ze hadden het druk met elkaar het hof maken. Er waren meer vogels druk bezig. Scharrelend in de dorre bladeren hoorden en zagen we heel wat merels op de grond naar eten zoeken.
Omdat we vlakbij het drassige gebied bij het Gooimeer liepen zagen we ook veel donzige, zilveren wilgenkatjes aan de bomen.
Een prachtige wandeling in het Gooiland, dat vroeger ook wel Naerdincklant werd genoemd.

*) samengaan in 2016 van de gemeenten Bussum, Naarden en Muiden

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s