In het verkiezingslokaal.

referendum1-298x234 (2)Als u straks gaat stemmen (en waarom zou u niet? Anderen op deze wereld hebben geen stemrecht WIJ wel, laten we er dus gebruik van maken)* dan ziet u achter de tafels in het stemlokaal mensen zitten. Eén van die mensen ben ik.
Die mensen moeten leren wat ze moeten doen, dus krijgen ze LES. Of je het nu de eerste keer doet of de zoveelste keer (zoals ik), je MOET een middag of avond naar LES. Als je de les niet volgt, mag je NIET achter de tafel zitten. Hoewel…. de laatste jaren is er ook de mogelijkheid de cursus digitaal MET test te doen, voor als je echt  niet lijfelijk aanwezig kan zijn.

Op LES “leer” je dingen als hoe de stemhokjes ’s morgens neergezet moeten worden, waar wat aan de wand moet hangen, hoe de identificatiebewijzen eruit moeten zien, wat wél en niet mag ( geen partijposters o.i.d. in het stemlokaal, niet met 2 personen in het stemhokje) wat er digitaal mogelijk is ( bv bij een volmacht is identificatie via scan rijbewijs/pas op mobieltje mogelijk) Verder gaat het ook over hoe je ’s avonds moet tellen en hoe het protocol van inleveren van de stembiljetten bij de gemeente is.

Het is voor sommigen een lange verkiezingsdag:  ’s morgens om 7 uur beginnen en soms niet voor enen ’s nachts thuis. Nu er dit keer tegelijk met de Gemeenteraads verkiezingen ook een Referendum is, werd ook daar e.e.a. over uitgelegd.
Het tellen duurt dit keer dus langer dan met alléén verkiezingen

De stemlokalen zijn in buurthuizen, scholen, bejaarden- en gemeentehuizen. Toen ik ooit in een (lagere)school  zitting had, kwamen alle groepen één voor één kijken hoe het met stemmen toeging en legden de meesters en juffen uit wat er gebeuren ging.
Zo’n stemmetje dat dan door de ruimte schalt als er iemand binnenkomt: “Meester, is dat nou een stemmer?”

Om te kunnen stemmen bij een referendum moet men de Nederlandse Nationaliteit hebben, niet uitgesloten zijn van kiesrecht en ouder dan 18 jaar.
Om te stemmen voor de Gemeenteraad moet je ook 18 jaar of ouder zijn en niet uitgesloten van kiesrecht, bovendien ingeschreven staan in het Basisregister personen( Brp) van die gemeente én Nederlands onderdaan zijn óf buitenlander maar dan 5 jaar lang onafgebroken in die gemeente hebben gewoond, óf al 5 jaar lang een geldige verblijfsvergunning hebben.

Als je zoals ik, in een klein dorp in een stemlokaal zit, zie je veel dorpelingen langs komen, die je anders zelden of nooit ziet, dus dat is best leuk.
Elk jaar weer proberen we een leuke sfeer in het verkiezingslokaal te scheppen zodat het voor medewerk(st)ers, stemmers en meekomers  leuk is om hun stem uit te brengen.

*) In Nederland hebben vrouwen pas sinds 1 jan.1920 stemrecht.
Tot 1919 mochten alleen mannen die een bepaald bedrag aan belasting betaalden, of mannen die kentekenen van bepaalde welstand  hadden óf mannen die konden lezen en schrijven, stemmen.
Sinds 1972 mogen jongeren van boven de 18 stemmen (sinds 1963 boven de 21 jaar en in 1946 veranderde de stemgerechtigde leeftijd van 25 naar 23 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s