Klein maar fijn

Bonsai

Vandaag waren we in Harmelen, een dorp in de gemeente Woerden. In Harmelen zit een mooi bedrijf: Lodder Bonsai B.V.
Sinds 1965 importeert Lodder bonsaibomen
Volgens een werknemer die we daar spraken is Lodder het grootste bedrijf op het gebied van bonsai in Europa en is de vader van de huidige eigenaar als eerste in Nederland begonnen met het importeren van deze miniatuurbomen.

Omstreeks 700 jaar voor Christus zijn de Chinezen begonnen met het kweken van deze miniatuurboompjes. Onder invloed van het Zen boeddhisme werd deze kunstvorm
( want dat is het) verder ontwikkeld in Japan.
Bon sai is Japans en betekent letterlijk “geplant in container”.
Ooit in Vietnam zagen we er vele, onze gids Hai vertelde zijn verhaal achter het hebben van een bonsai: “In de wereld zoals waarin wij nu leven, moeten we veel, zijn er dingen die niet lopen zoals we zouden willen. ’s Morgens sta ik heel vroeg op en ga ik met mijn wereld-in-het-klein bezig. Ik kijk ernaar, geef water, verplaats een steentje, knip een bladje of een takje; deze miniatuur is maakbaar. Ik voel me een soort GOD over dit wereldje, hier gaat het zoals ik het wil; ik creeër”

De bijzondere oosterse dingen die we meegemaakt hadden, zakten weg in de bijna vergetelheid, maar Hai’s woorden vergaten we niet. We kochten ooit later een bonsai boompje en verzorgde het. Na een vakantie (van ons) verloor het haar blaadjes en stierf. Nu, na zoveel jaren, waren we aan een nieuwe bonsai toe.

We gingen naar Harmelen. Wat een geweldig bedrijf, aardige mensen die ons alleen door de kassen ( buiten en binnen bonsai; groot en klein) lieten dwalen. We genoten mega van al dat moois, de kale bonsai met alleen rode of roze bloesem en de naaldboompjes met grillig gevormde stammetjes. We kozen uiteindelijk een ZELKOVA, een Japanse iep. Blij verlieten we met onze nieuwe aanwinst én een flesje bonsaimest dit mooie bedrijf.

Op 10 en 11 maart hebben ze er een Open Dag, een aanrader om daar eens rond te kijken, ook als je geen bonsai wil kopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s