Boeren, burgers en buitenlui (2)

fiets eemnes

Uit bovenstaand fietsrouteboekje hebben we eerder de route van Eemnes gefietst. Dat was zo goed bevallen dat we nu ook de route van Laren hebben gefietst.

We beginnen bij het museum Singer. *)
Nu is er nieuwbouw gepleegd, maar oorspronkelijk was het de woning van Anna en William Singer, een Amerikaans echtpaar die kunst verzamelden. Toen William overleed liet Anna een concertzaal en een museum aan de villa bouwen (architect  W.Hamdorff) In 1956 werden zowel het museum als de concertzaal geopend.
In 2017 is er nieuwbouw gepleegd en is er een nieuwe concertzaal gekomen.

Na een paar keer afslaan komen we bij “Bij den Toren”, een aparte naam voor een straat. In deze, nu, eenrichtingsverkeerstraat staan arbeiderswoningen, die rond 1920 gebouwd zijn. Deze woningen worden “De acht zaligheden” genoemd. Dat kwam omdat het rond 1920 niet gebruikelijk was dat huizen werden voorzien van een spouwmuur, deze woningen hadden wél een spouwmuur en waren dus zalig warm**)

Natuurlijk komt “Bij den Toren” uit bij een toren: die van de oudste kerk van Laren (1521). Helaas is deze kerk op een door-de-weekse dag niet te bezoeken.

Langs het hertenkamp komen we bij de Lindenhoeve, de thuisbasis van  de Historische Kring Laren (alleen op zaterdags een paar uur geopend) We komen langs een  achtkante binnenkruier korenmolen uit 1773. De molen zelf is dicht maar de nabijgelegen molenwinkel is open!

Op een hoek staat een klein kapelletje met schaapjes aan de buitenkant, het blijkt een herdenkingskapelletje. Hier werd in 1956 de Goede Herderkerk gebouwd; in 1984 werd deze kerk weer afgebroken.

We zien in straat: De Mees (nr.2) een bordje met OERBOS ( (660 m2.) bezichtiging op afspraak. Jammer dat we er NU niet in kunnen. We fietsen verder door rustige stille straatjes en raken van ons vooroordeel af dat Laren alléén grote villa’s kent.
Een leuke, aan te bevelen fietstocht.

*) groot parkeer terrein
**) In Nederland werd de spouwmuur PAS in 1960 verplicht ( in dat jaar kwamen er veel problemen met vochtdoorslaande gevels, vandaar!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s