Wassen, smeren, drinken of opeten.

lavendelLavendel is een plant*), die weinig verzorging nodig heeft en winterhard is. Zijn ( haar?) Latijnse naam komt van  lavare  dat wassen betekent. De Romeinen gebruikte dit kruid al als badmiddel.

Toen wij, lang geleden naar voormalig Joegoslavië met vakantie gingen, zagen we grote blauwe velden met voornamelijk oude vrouwen die met ezeltjes en bossen lavendel de heuvels kwamen afzakken. Op de markten daar kon je kleine flesjes heerlijk ruikend lavendelwater kopen, de vrouwen achter de kraam riepen dan “lavendi, lavendi”  om je te lokken.

Ook in Frankrijk zagen we lavendelvelden, in juni/juli in de buurt van de Drôme en bij de Ardêche. Prachtige blauw paarse velden met veel zoemende bijen en vlinders.

Ook in onze voor en achtertuin hebben we lavendel staan. Ik rits de bloempjes af en doe ze in een opengewerkte zilveren bal, die op het toilet heerlijk hangt te ruiken. De struik in de achtertuin heeft een rare vorm, in de voortuin hebben we hem ooit helemaal gesnoeid, maar kennelijk niet in het juiste jaargetij. Nu las ik dat je de plant in het voorjaar moet snoeien tot een paar centimeter boven de grond. Dus dat ga ik dit voorjaar dan maar doen.

Lavendel wordt behalve voor een rustgevend  bad ( 2L kokend water over 100 gr. gedroogde bloesem  gooien, 5 minuten laten intrekken en dan in vol bad gooien) ook voor thee gebruikt (250 dl gekookt water over 2 theelepels lavendel gieten, 10 minuten laten intrekken) Ook werd (wordt) lavendel gebruikt in de volksgeneeskunde voor migraine en astma. Uitwendig wordt lavendelolie bij brandwonden gebruikt. Het verhaal gaat dat een Franse chemicus in zijn laboratorium aan het werk was, zijn hand verbrandde en die toen in bak (toevallig in de buurt staande) lavendelolie stak. De wond deed minder pijn en genas goed. (1 en 2e graads verbranding :  een koel of lauw kompres met 8 a 10 druppels lavendelolie) De bloempjes van de lavendel worden gebruikt in jam, azijn en snoepjes; de blaadjes (naaldjes)  zijn onderdeel van de  Provenciaalse kruiden (stoofpotjes)

 

*) behoort tot de lipbloemenfamilie

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s