Boeren, Burgers, Buitenlui

fiets eemnes

Onder deze titel is een boekje uitgegeven (van de gezamenlijke Historische Kringen) met fietsroute(s) van Eemnes, Laren en Blaricum*).
Het heerlijke van fietsroutes rijden, is dat je overal kunt stoppen en dingen bekijken. Niet, zoals met een auto, ergens voorbij zijn voordat je het beseft,  je hebt geen parkeerplaats nodig en je bent heerlijk in de vrije natuur vitamines aan het opdoen.
Ik ben niet echt “gek” op fietsen, maar om bovenstaande redenen klim ik wel eens op de fiets; gisteren “deed” ik uit bovenstaand boekje het fietsstuk Eemnes.

Een leuke route, door weilanden, langs slootjes én door de stad Eemnes (1352 stadsrechten gekregen).Eemnes is een samentrekking van de Eem (rivier) en Nes (langtong) en ligt in de provincie Utrecht.

Bij de Algemene Begraafplaats die in 1828 werd aangelegd staan we even stil. Het oudste graf dat ik kon vinden is, met gebarsten steen, van 1829.
Aan de Molenweg stond, hoe kan het ook anders, vroeger een molen.
In 1929 werd de molen afgebroken, toch reden we even de Molenweg in (dat hoeft niet van de route) Vlakbij waar vroeger de molen had gestaan troffen we een echte Eemnesserse aan, waar we mee aan de praat raakten. Zij legde ons één en ander uit. Twee van de drie huisjes aan het eind van de Molenstraat waren vroeger een boerderij (de derde was een schuur waar nu een woning is ingebouwd)
In die boerderij woonde vroeger “de berenboer” Die boer had vroeger een beer, een mannelijk varken. Andere boeren kwamen met hun zeugen naar die boer om de “beer zijn werk laten doen” waarna na ca 122 dagen de zeug om en nabij de 15 biggetjes baarde. Onze uitlegdame vertelde ook dat ze zelf op een boerderij in Eemnes was opgegroeid en vroeger samen met de knecht een koe, met touw om zijn poot naar Laren moest brengen, naar de slager. Op de terugweg mocht ze op de fiets bij de knecht achterop, die haar dan naar school bracht. Leuke verhalen van Oud Eemnes!
Het nieuwe winkelcentrum Minnehof moesten we, volgens de route links laten liggen, maar wij zijn even Happy food binnengelopen om iets lekkers te snacken (fietsen maakt hongerig)
We kwamen ook bij de Nicolaaskerk ( of Grote Kerk) uit 1352. We zouden hem, volgens de route kunnen bezichtigen voor € 1,-, maar kennelijk niet deze dag. (De torentrappen zijn te beklimmen op Koningsdag en Open Monumentendag) Ook de Oudheidskamer in de voormalige brandweerkazerne, waar we langskomen is, op deze doordeweekse dag dicht. Eemnes heeft nóg een Nicolaaskerk, maar dan een Heilige Nicolaaskerk (rk)  óók deze kerk is gesloten, maar in het voorportaal is het mogelijk een waxinelichtje aan te steken. Verschillende mensen vóór ons hadden dat kennelijk wel gedaan.
Door de glazen deuren is het mogelijk de kerk in te kijken.

We passeren het Oude Raadhuis tot 1975 in gebruik als raadhuis, nu een restaurant.(behalve maandag, iedere dag open vanaf 12.00 uur)

In de weilanden zien we behalve schapen, paarden en 2 koeien met een kalfje ook onnoemelijk veel ganzen en zwanen. Bij een sloot met bosschages zie ik een winterkoninkje. Ook zien we veel omgewaaide, nu in stukken gehakte bomen. Ook hier heeft de storm behoorlijk huisgehouden.
Een leuke fietsroute, zeer aan te bevelen, maar misschien is op een zaterdag of zondag e.e.a. ook van binnen te bezichtigen.

*)www.hkblaricum.nl
www.historischekringeemnes.nl

www.historischekringlaren.nl
.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s