Aften.

Aft, is behalve een “lekker” puzzelwoord  een “niet zo lekker” kleine zweertje in de mond. Veel mensen hebben er last van (20% van de bevolking)

Meestal komen deze aften in de kindertijd of pubertijd op, verdwijnen ze weer en komen van tijd tot tijd terug. Slechts in 10% kan de oorzaak van de aft (meestal meervoud)  achterhaald worden.

Mijn moeder zei vroeger dat het een tekort aan vitaminen was en dat als ik veel fruit zou eten, ze van zelf niet meer terug zouden komen. Dat bleek niet waar te zijn.

Nu lees ik dat: erfelijke factoren een rol kunnen spelen (o lala, mama), bacteriën of virussen misschien  een rol kunnen spelen en dat tandheelkundige behandelingen, geneesmiddelen en allergische overgevoeligheid en stress ook een oorzaak zouden kunnen zijn.

Als kind kreeg ik “ mirre en lepelblad” om de aft aan te stippen. Ik herinner me dat het NIET echt hielp maar wel dat ik het ontzettend “wijs” vond om dat te gebruiken, immers Jezus kreeg als baby ook van een van de koningen MIRRE!
Vast niet om zijn aft mee aan te stippen, maar dat weten we  niet!

Nu bestaat er een “aften gel”*) die de pijn wat verzacht en in het nachtkastje staat voor het geval het verschijnsel weer de kop op steekt.
NU heb ik aften: de oorzaak in mijn mond lijkt me duidelijk: een tandheelkundige behandeling, t.w. een kies uitzagen! Binnen 1 tot 2 weken gaat de aft vanzelf weg, las ik op internet: daar hoop ik dan maar op!

*) leuk woord om aan elkaar te schrijven “aftengel”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s