Nieuw leven

babyKinderen veranderen je leven. Ik heb het zelf ervaren, maar gisteren ook weer gezien na een kraambezoek. Niet alleen het lijf, van de vrouw na de bevalling en van de man na de eerste slapeloze nachten, moet wennen aan de nieuwe situatie. Ook de geest.
Nu is er een klein pukkie afhankelijk van JOUW daden.
Je draagt niet meer alleen verantwoordelijkheid voor jezelf maar ook voor een klein ander levend wezen.
Je levensritme wordt totaal anders. Natuurlijk kom je dat tevoren wel te weten als je denkt over het hebben van kinderen: je leest boeken, je hoort verhalen, je ziet het bij anderen, maar hoe het ECHT is,  kun je alleen maar ervaren.

En dan is zo’n klein mannetje of meisje er; en dan moet het om de 4 uur gevoed worden. Dan rijgen de voedingen zich aan elkaar. Gevoed, verschoond, een wasje gedraaid, een telefoontje gepleegd en je hoort weer een geluidje uit de babykamer. Je had toch nog een paar uur? Wat deed je vroeger de hele dag? Hoe was dat? De veranderingen zijn gigantisch. Je daarop aanpassen kost tijd en energie. En dat laatste hebben jij en je partner niet meer. De bevalling én de tijd ervoor hebben energie opgeslokt en nét nu je energie nodig heb, is de batterij zo goed als leeg. Als je “gewoon” kunt slapen en alles gaat voorspoedig met moeder en kind, dan vult de batterij zich langzaam weer. Maar als je nachten lang wakker ligt, de baby huilt en de borstvoeding wil niet lukken….dan is de eerste tijd met zijn drietjes best heftig!

Het krijgen van een kleinkind is minder enerverend en, als alles goed gaat is het vooral veel genieten Ook dat ervoer ik ook vandaag. Ná het kraambezoek bezochten we vrienden die kort tevoren opa en oma waren geworden. Van een tweeling! We hoorden het verhaal, we zagen op een laptop twee schattige mannetjes en zagen de grootouders stralen. Ook dáár had de geboorte impact !

Een dag waarop we 3 nieuwe wereldburgertjes lijfelijk en digitaal konden aanschouwen, de liefde van ouders en grootouders konden voelen en prachtige oogjes de onbekende wereld in zagen kijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s