Rebible

Rebible is de titel van een net verschenen boek. Een boek over 14 bijbelse verhalen, die “nageplozen” zijn en eigentijds naverteld. Inez van Oord (journaliste, oprichtster van het blad Happinez) en broer Jos, theoloog, hebben samen dit “project” zoals zij dit noemen, gedaan.
Ze vertelden hierover, uitgenodigd door de gezamenlijkheid van boekhandel en kerk.

Inez en Jos zijn opgegroeid in een Zeeuws gezin met 6 kinderen. Hun vader had dominee willen worden, maar werd aannemer. Jos is wel dominee geworden. Geloof was belangrijk in het Zeeuwse gezin, iets waar Inez, de jongste, moeite mee had.
Ze vertelt dat het feit dat God alles ziet, haar een gruwel was; ze wilde in de kast gaan zitten of onder tafel of in ieder geval een plek opzoeken waar Hij haar NIET kon zien.

Ze werd een journaliste. En onderzoekster, ze heeft allerlei “geloven” onderzocht en er over geschreven. Het bracht haar in vele landen bij vele goeroes, maar het Christelijk geloof (én de bijbel) heeft ze altijd “laten liggen” zoals ze zelf zegt.
NU was de tijd gekomen om ook daar “in te duiken”. Veel gesprekken met haar broer over de Bijbel bracht haar op het idee om het project ”Rebible” op te zetten: het beleven en  hervertellen van 14 van de Bijbelse verhalen.

Jos vertelt hoe De Bijbel ontstaan is: “Het is niet een boek als zodanig. Het is eigenlijk een bibliotheek van verzamelde verhalen, verzamelt in een tijdspanne van 1500 jaar vóór Christus tot honderd jaar ná Christus. Mondelinge verhalen, profetieën die (veel) later opgetekend zijn én brieven die erin verwerkt zijn. Er staan ook doublures in, verhalen die meerdere keren, met een andere invalshoek vermeldt staan.
Onze voorouders dachten dat de BIJBEL uit de hemel kwam. Maar in een concilie
(4e eeuw na Chr) is besloten welke van deze verhalen wél en welke niet in HET BOEK thuis hoorde. Ook later nog zijn er verhalen aan toegevoegd.
Het is samengesteld voor de mensen van DIE tijd en niet bedoeld om letterlijk wáár te zijn.” Aldus Jos.

Toen Inez het HOE van het ontstaan van de Bijbel wist, durfde ze het aan om, met duiding van haar theoloogbroer Jos, het Rebibleproject te beginnen
Daarvoor zijn ze samen naar Egypte en Italië getrokken.
Ze bezochten de Horebberg*) waar Mozes de stenen tafelen ontving en  de Santa Maria kerk**) in de Trasteverewijk in Rome

Inez vertelt over de soort weerzin die ze bij  Bijbelverhalen had:  Mozes die de berg opgaat om terug te komen met 10 voorschriften van wat NIET mag! Het rebelse in haar ontwaakte weer Ze sprak met haar broer over dit verhaal en herlas het in de Bijbel. Samen besloten ze naar Egypte te gaan naar de Sinaïwoestijn om daar de
berg Horeb ( 2200 meter) te beklimmen en iets mee te krijgen van de ervaring die Mozes toen had.
In het Catharinaklooster aan de voet van de berg zagen  ze het braambosje (een stekje van de bramenstruik, waarbij God aan Mozes “verscheen”) Het verhaal zegt dat Mozes nadat de stem gesproken had, riep ”Wie roept dat? “en het antwoord kwam, niet het woord GOD (JHWH) maar “Ik ben”. Inez: “Hoe mooi is dat antwoord?  I am
Inez is de 10 geboden anders gaan lezen bijvoorbeeld:

Houd de sabat in ere, het is een heilige dag In haar ogen werd dit de eigentijdse waarschuwing:  Je moet ophouden, ga niet alsmaar door, luister niet naar nepnieuws: LEEF.

Jos haakt in op de “uitleg” van Inez, hij vertelt over de Joodse manier van uitleggen, die ook voor de Bijbel geldt: NIETS staat vast, je mag alles onderzoeken. Inez doet dat op haar manier en schrijft erover. Een heel bijzonder project, waar, zo te horen, een bijzonder boek uit ontstond.

 

*) Horeb is Hebreeuws en betekent woestenij.
**)
volgens velen de oudste kerk van Rome

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s