Dentofobie

Sommige mensen zijn bang voor spinnen (arachnofobie) anderen voor hoogtes (acrofobie). Ik heb dentofobie.

Ik ben een moedig mens en ga wel, elk half jaar naar de tandarts! Maar…. ik slaap een kleine week van tevoren slecht en op de dag zelf sta ik stijf van de stress.
Het helpt daarbij niet dat ik een slecht gebit heb en dus relatief “vaak” naar de tandarts moet.
Of het een fabeltje is of niet weet ik niet, maar mijn moeder zei vroeger dat omdat ZIJ Engelse ziekte heeft gehad, zij en ik een slecht gebit hebben.(?)

Als een tandarts al moeilijk is dan is een kaakchirurg natuurlijk helemaal “feest”.
De afgelopen jaren heb ik er 3 x naar toe moeten gaan.

De eerste van die 3 keer was het een bijzondere, roodharige man met gigantische handen, die, tijdens de behandeling zachte klassieke muziek liet draaien, kunst aan de muur had en beelden op sokkels. Hij straalde vertrouwen uit.

De tweede keer, was  2 jaar later en was die kaakchirurg, helaas voor mij, met pensioen.
Deze had geen kunst, geen klassieke muziek maar straalde een zelfverzekerdheid uit, die me kennelijk vertrouwen gaf, want ik zat redelijk “rustig” in de stoel.

Vandaag was ik weer bij hem (weer na een aantal nachten slecht slapen en opstaan met “een knoop in mijn maag”)
Het begon goed: toen ik in het ziekenhuis aankwam was de kaakchirurg weggeroepen en nog niet met zijn patiënten in de poli begonnen.
Dáár had ik nooit over nagedacht, dat ook een kaakchirurg een spoedgeval zou kunnen hebben en weggeroepen zou kunnen worden.
De uitlooptijd zou minstens een uur bedragen!

Vervolgens waren mijn foto’s er niet. De assistente zou de tandarts bellen. Maar aangezien ik toch lang moest wachten, besloot ik zelf langs de tandarts te gaan en te vragen alsnog mijn foto’s te mailen.
Het was heerlijk buiten, dus een wandelingetje deed me goed. De tandarts had (natuurlijk) wél de foto’s opgestuurd maar deed het met liefde nog een keer, maar niet naar het mailadres dat ik van het ziekenhuis had meegekregen: dat was volgens haar géén beveiligd adres.

Ik terug naar het ziekenhuis waar inmiddels de foto’s waren aangekomen. De assistente was allerliefst, ik kon nog koffie gaan drinken, de chirurg was al wel begonnen.
Na de koffie, weer terug bij de balie wilde de kaakchirurg nóg een foto.
Die ging helaas niet lukken, de plek was achter in mijn mond en ik kokte mijn darmen uit mijn lijf als het apparaatje met fotoplaatje achter in mijn mond kwam. Er werd overlegd. De foto MOEST echt, omdat de kieswortel wellicht bij de neusbijholte uitkwam en een gaatje in die wand NIET aanbevelenswaardig was.
De kaakchirurg kwam met het plan me vast te verdoven, zodat ook de kokreflexen wat minder zouden zijn en de foto alsnog  gemaakt kon worden.
Slim plan.
Mét de verdoving ging de foto goed en kon ik daarna doorlopen na de operatiestoel en gaan liggen. De doek werd over mijn hoofd uitgespreid (steriel werken en felle lampen) en de chirurg vertelde me elke stap die hij ging doen: Kies in stukken zagen en brokstukken eruit halen, terwijl de assistente de brokstukken wegzoog en zoutwater sproeide.
De geluiden en dreunen waren vreselijk voor zo’n HSP-er*) als ik, maar verdoofd is verdoofd, dus geen pijn.
Nu ging mijn neus dichtgeknepen worden en moest ik bolle wangen maken ( om te horen hoe het met mijn neusbijholte zat) de paniek bij mij werd gigantisch, (assistente:”U stopt toch niet met ademen he?”) Gelukkig was er geen verbinding tussen de mond en de kaakholte ontstaan en kon er gehecht worden . Ik  werd rustgevend toegesproken.

Een brief mee wat ik mocht en niet mocht en even later stond ik weer buiten.
De angst vooraf was vele malen erger dan de behandeling zelf! Toch weet ik bijna zeker dat het volgende tandartsenbezoek (over 2 maanden) de angst tevoren weer zal slaan. Jammer
Vandaag hebben assistentes en chirurg er alles aan gedaan om me op mijn gemak te stellen en niet overmatig te pijnigen.
Onze gezondheidszorg is geweldig!! (Gisteren op tv Ruben Terlou in Chinese ziekenhuizen gezien, dáár gaat het heel wat anders toe)
We zijn bevoorrecht dat we in Nederland geboren zijn.

*) Hoog Sensitief Persoon
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s