Tronie

Een ietwat onguur type heeft een tronie =een onbetrouwbaar gezicht, dacht ik altijd. Onlangs las ik in de krant in een artikel over schilderkunst ook iets over een tronie,  met betrekking tot het gezicht van Saskia (v.Uylenburgh), de vrouw van Rembrandt van Rijn. Hoewel ik haar geen mooie vrouw vindt, lijkt het me niet dat zij een “onbetrouwbaar” gezicht had. Dát werd hiermee ook niet bedoeld.
Het blijkt dat tronie in de schilderkunst iets anders betekent: een portretstudie van een naamloos model. In het artikel stond ook dat het niet waarschijnlijk was dat Saskia geposeerd had voor Govert Flinck (de schilder) maar dat het schilderij Saskia heet en “Saskia-achtige” trekken vertoond(waarschijnlijk gebaseerd op een ander schilderij of studie van Rembrandts vrouw)

In het woordenboek vond ik  bij tronie woorden als : bakkes, gelaat, smoelwerk. Oorspronkelijk  is tronie afgeleid uit het Middelnederlands: troongie of tronge, dat weer te herleiden schijnt  naar het Franse tronge.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s