Majesteitschennis

Momenteel wordt er een in de Tweede Kamer, na eerder uitstel, gediscussieerd over het schrappen van een wetsartikel over majesteitschennis én het beledigen van buitenlandse staatshoofden. De huidige wet was van 1881.

De term “majesteitschennis” is nog van veel eerder terug dan 1881,  het is een begrip uit het Romeinsrecht: De majestas van de Romeinse republiek werd geschonden als iemand zich beledigend uitliet over het Romeinse rijk, maar ook feestvieren na een Romeinse nederlaag werd als beledigend gezien!

D66 kamerlid Kees Verhoeven vindt, nu alle mensen gelijk behandeld dienen te worden dat ook de koning dezelfde rechten heeft als een burger en niet boven zijn onderdanen is verheven.
Verhoeven diende in 2016 een initiatief wetsvoorstel in.
Voor beledigen van de koning kan nu maximaal 5 jaar gevangenisstraf opgelegd worden, terwijl een “gewoon” burger beledigen hooguit 3 maanden cel kan opleveren.*)

Hoewel ik mee kan voelen met de gedachtegang dat het tijdsbeeld verandert en dat (sommige) wetten mee zouden moeten veranderen én het idee dat de koning ook “maar” een mens is, zit me hierbij toch iets dwars. De verruwing van de taal is een treurig feit, minder respectvol optreden tegen anderen ook. Kalft nu weer een beschavingsvorm af? Hoger op de maatschappelijke ladder of lager maakt mij niet zoveel uit, je  behoort iedereen te behandelen zoals je zelf behandeld zou willen worden.
Fuck dit en fuck dat klinkt, in mijn oren,  niet stoer. Of je het tegen de koning, je ouders of een vriend zegt, het geeft helemaal geen pas.
Of, als je de strafmaat minder maakt, het “vergrijp” meer voor zal komen weet ik niet. Wel dat dit nu  aandacht krijgt en dat er zeker mensen zullen zijn die de grenzen weer gaan opzoeken en dat grof taalgebruik, al dan niet tegen de koning of een staatshoofd (weer) meer de kop zal opsteken.

Als dit wetsvoorstel doorgang gaat vinden, dient de koning (of het staatshoofd) bij een belediging, zelf, als gewoon burger, al dan niet een civiele zaak aan te spannen.
 

*) ambtenaren (oa.politie, ambulancepersoneel) en rechters blijven wel extra beschermd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s