Tabaksteelt in Nederland

Voordat Columbus Amerika ontdekte(1492) was er géén tabaksindustrie in Europa.
In 1492 ontdekte Columbus niet alleen Amerika, maar werd ook het Edict van de verdrijving van de joden door Isabella van Castilië en Ferdinand II van Aragon uitgevaardigd. Dit katholieke koningspaar wilden dat alle Joden oftewel hun land verlieten of zich bekeerden tot het katholicisme.
Joden vluchtten toen naar onderandere Nederland, dat toleranter was maar dat ook beperkende maatregelen voor Joden had; Joden mochten geen lid worden van de gilden. De Sefardische Joden (afkomstig uit Spanje en Portugal) gingen (min of meer noodgedwongen) in bankzaken of in de handel, wat wel toegestaan was.

In Amersfoort  en omgeving woonden in die tijd veel Joden. Dat kwam, omdat de tabaksindustrie daar toen net in opkomst kwam (“Het huis met de paarse ruitjes” bekend in Amersfoort, heeft de familie Cohen, die haar geld met de tabaksindustrie heeft verdiend, laten bouwen)

De tabaksteelt breidde zich verder uit  naar de Gelderse Vallei. Dát werd een van de belangrijkste tabaksgebieden in ons land. De tabak , die in die  contreien toen verbouwd  werd ,was geschikt als snuif- en pruimtabak en voor het stoppen van pijpen, niet voor het maken van sigaren en sigaretten.

Voor wie interesse heeft in de tabaksteelt in Nederland is er het Tabaksteeltmuseum in Amerongen. Tot 17 februari a.s. is het museum nog gesloten. (info@tabaksteeltmuseum.nl)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s