Cantonspark in de winter

wp wintertuin

In 1915 werd in Baarn door August Janssen, wonend in de Javalaan in huize Canton, een overtuin*) met wintertuin aangelegd. Hier kon hij zijn relaties uit Indië ontvangen tussen de koffiestruiken en bananenplanten.
Toen hij overleed (1920) werden de over – en wintertuin bezit van de Utrechtse Universiteit, die haar gebruikte als botanische tuin.
In 1987 kwam het ( voor f.1,-) in bezit van de gemeente Baarn en werd het park toegankelijk voor publiek. Later werd de wintertuin een Rijksmonument.

De wintertuin heeft een glaskap.  Binnen staat nu nog een palm, die iets toont van hoe het vroeger was met allerlei overwinterende planten en bomen. De grote dubbele deuren dienden om planten naar binnen en buiten te brengen.
De wintertuin staat al een aantal jaren leeg, ooit zat er een galerie in gevestigd.  Deze was “gewoon” toegankelijk; de kans om daar binnen te kijken liet ik me toen niet ontnemen. Ik genoot van de prachtige, lichte ruimte en kwam naar buiten met minder geld maar met een prachtige vaas. Nu is de wintertuin weer leeg, maar door het glas is de mogelijkheid om naar binnen te kijken nog ruimschoots aanwezig; het is een prachtig gebouw.

wp.brug

Bruggetjes verbinden stukken van dit bijzondere park
Het park is prachtig in welk jaargetijde dan ook. Majestueuze bomen, bijzondere planten en struiken.
Nu, in de winter bloeien er nog wat rode roosjes, zijn er struiken met fel rode bessen en staat de toverhazelaar met haar gele bloemenpracht te stralen in de winterzon.
Op de prachtig onderhouden grasvelden liggen bijzondere kegelvruchten.

toverhazelaar

*tuin van het huis door weg of water gescheiden

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s