De baard van koning winter

ijshaar

Landgoed Schovenhorst (Putten) : In 1848 heeft mr.J.H.Schober 85 hectare woeste grond aangekocht, hij wilde experimenteren met snelgroeiende naaldbomen. Onder andere de Douglasspar werd er geplant, een boom die nu nog belangrijk is voor de binnenlandse houtproductie. Hier staat de oudste Douglasspar van Nederland
Ook staan er 2 oude mammoetbomen (sequoiadendron giganteum).
Op landgoed Schovenhorst is een klein Pinetum, een Groot Pinetum, een Arboretum, een bostoren en het Josinapark (genoemd naar de vrouw van Schober) met een Douglasfolly (kunstwerk gemaakt door Floris Brasser)
Dit kunstwerk is gemaakt van 7 Douglassparren die daar in 1886 geplant en in 2005 gekapt zijn. Een prachtig gebied om te wandelen.

Vandaag was de temperatuur iets onder het vriespunt. Er lagen in het bos van het pad af een soort witte “plukjes”. Eerst dacht ik dat het veren waren, maar daarvoor waren er te veel. Dus even van het pad af en de witte “dingen” bekeken. Takjes die open leken gebarsten met daaruit een soort helder witte haren ijsdraden. Prachtig om te zien.
Dus er een foto (zie boven) van gemaakt.

Het blijkt IJSHAAR (ook wel de baard van koning winter genoemd) te zijn.
IJshaar kan alleen ontstaan als de luchttemperatuur even onder het vriespunt ligt en er een hoge luchtvochtigheid is. Het blijkt een zeldzaam natuurfenomeen te zijn. We komen veel in de natuur, veel in de bossen in zomer én winter, doch dit hebben we nog nooit eerder gezien. Thuis maar eens opgezocht hoe dit precies ontstaat:

“In het dode hout is een schimmel actief. De vrijkomende oxidatie- en verteringsenergie houdt het hout iets warmer dan de omgeving. De verbrandingsproducten, water en koolstofdioxide, worden uit het hout naar buiten afgescheiden en het water, eenmaal buiten, bevriest meteen. Hierdoor groeien de haren van onderaf aan.”

De oudste beschrijving van het fenomeen blijkt uit 1833 te dateren, toen had men geen idee wát het precies was. Hier zagen we het vandaag op veel plekken in het prachtige bos, van veraf te zien door de helder witte kleur op de dode bladeren en het groene mos. De “haren” smolten als je ze aanraakte.
Duidelijk ijs, in een verder koud, maar bruin/groen prachtig bos.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s