Getto.

Wikipedia vermeldt over de betekenis van getto:
Getto is de benaming voor een stadswijk die voor het overgrote deel wordt bewoond door mensen die behoren tot een enkele etnische, religieuze of radicale groep, veelal met een laag inkomen. Vaak zijn deze mensen door de overheid of door de omstandigheden gedwongen om daar te wonen.

Gisteren hoorde ik, in een televisieprogramma, voor het eerst wáár het woord “getto” vandaan komt: Het komt uit het Venetiaans. Het is een wijk in Venetië in het noordelijk stadsdeel Cannaregio. In het Venetiaans dialect betekent getha  slak, het restproduct van ijzergieterijen.
Op de plek waar de Joden in 1516 gedwongen waren  zich te vestigen was oorspronkelijk een ijzergieterij, vandaar de naam van de wijk Ghetto Nuovo.

In hetzelfde televisieprogramma*) werd verteld dat Livorno (Italië) in die tijd een vrijstaat voor Joden was. Nadat in de 15e eeuw de haven van Pisa verzandde, werd 15 kilometer verderop het kleine vissersdorpje Livorno uitgebreid tot de nieuwe havenstad  van Toscane. De “nieuwe” stad werd aantrekkelijk gemaakt voor nieuwe bewoners: Joden mochten daar vrij hun geloof belijden en zelfs een huis in eigendom mochten bezitten (elders was dat niet toegestaan en werden Joden door de katholieken vervolgd)

*)Verborgen verleden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s