Kassen, nu en toen

kas vloervictoria

Ten zuiden van Den Haag bevindt zich het Westland, een glastuinbouwgebied. Als je er ‘s avonds langs rijdt zie je in de lucht de oranje gloed van de lampen in de kassen. Toen agrarisch themapark de Flevohof *) er nog was kon je dáár de kassen in; rondkijken en uitleg krijgen. Erg interessant.
Nu nog zijn,  onder andere in de Flevopolder, in Luttelgeest kassen te bezoeken met daarin allerlei soorten orchideeën.

Ik las dat tussen de jaren 14 en 37 Tiberius Lullius Caesar Augustus in Italië al een kas had gemaakt  van Mariaglas om het hele jaar door komkommers te kunnen kweken. Kassen zijn er dus al heel lang.
Behalve van glas zijn er ook zgn tunnelkassen bedekt met kasfolie.

Ook in de Victoriaanse tijd werden er kassen gebouwd. Verleden jaar bezocht ik de 13 opgeknapte Victoriaanse kassen (tussen 1890 en 1900 gebouwd)  in de West Dean gardens (8 km van Chichester) Daar worden nog steeds bloemen, groenten, fruit en onder andere chilipepers in de kassen  gekweekt. Prachtige kassen open voor bezichtiging; kleurenpracht aan planten en mooi gedecoreerde roosters op de grond.

chili
Losse pepers zijn op grote muurtafels uitgestald. Namen als Chiang rai uit Thailand, Cor de Laranja uit Brazilië en Cobanero Teardrop uit Midden Amerika staan met prachtig handschrift op de kaartjes erbij.
De mooi opgeknapte meer dan 100 jaar oude kassen zijn een lust voor het oog.
Zó was en is het mogelijk om ook in het wisselvallige Engelse klimaat exotische planten te kweken.
*) 1971 geopend, 1991 failliet
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s