De 8 bergen (P.Cognetti)

de 8 bergenMet sommige landen “heb je wat” en met sommige landen niet.
Dat kan met vroegere ervaringen te maken hebben, het kan ook totaal ongefundeerd gevoel zijn. Zo zijn Italië en Spanje landen “waar ik niets mee heb” (Ooit in Barcelona geweest, verbleef in Girona,  geweldige mooie plaats, fijne tijd gehad, dus waarom niet “ergens” anders Spanje kijken?)
Een lange inleiding om te vertellen dat ik dus geen Italiaans (vertaald) boek zou kopen. Ik kreeg “De acht bergen” en legde het op de stapel “nog te lezen boeken” Gisteren begon ik er aan en vandaag heb ik het uit.

Het boek gaat over een vriendschap tussen twee jongens en speelt zich grotendeels in de Italiaanse Alpen af . De natuur speelt een grote rol.
Een “traag” boek, waar geen “actie” in zit.
De hoofdrolspelers :
De vaderfiguur: niet gelukkig met het stadse leven(Milaan); competitief, het eerste boven willen zijn, alle toppen beklommen willen hebben;
De zoon: zich vrij in de natuur voelend, maar aan hoogteziekte lijdend en zich letterlijk met zijn vader omhoog slepend,  als klimtochten boven de 2000 meter komen;
De vriend, die in de bergen geboren is en geen ander leven kent.
De vrouwen in het boek zijn sterke vrouwen, de één zelden sprekend (moeder van de vriend), de ander altijd de harmonie bewarend (moeder hoofdfiguur) en de zich een eigen-weg-banende vrouw van de vriend

Het boek neemt je mee de “hoogte” in.
Het brengt mij persoonlijk ook terug naar mijn kinderjaren toen ik met mijn ouders in Oostenrijk “klom” en in een logboek in een berghut mijn naam mocht zetten. (Ik bleek, op die hoogte, het eerste kind onder de 10 jaar daar te zijn.)
Het boek gaat, in mijn ogen ook over verwachtingen, of liever over het NIET hebben van verwachtingen. De vader had zich het leven anders bedacht, de zoon en de vriend laten zich tot een bepaald punt “met de stroom meedrijven” (go with the flow) Ook in hun leven komt er een moment van bewuste keuze maken. De keuzes van de beide jongens kan ik niet beschrijven, dat zou de loop van het boek “verraden”, maar het zijn geen spectaculaire keuzes. Zoals, behalve misschien het beschrijven van de natuur, niets spectaculair is in dit boek. En juist dat maakt het boek zo bijzonder; zonder hoogte- of dieptepunten, het schept geen verwachtingen van hoe het zal aflopen, het neemt je mee in het leven van 3 anderen, “gewone” mensen op een prachtige plek in de Italiaanse Alpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s