Hergebruikte “troep”

Onze magnetron hield er mee op, dus gebruikten we een tijdje geen magnetron (we hadden eerder ook zonder geleefd) Dat we dan meteen onze oven ook kwijt waren bleek erger. Dus werd er toch over een nieuwe combi magnetron nagedacht.
We hebben er onlangs één gekocht en dus moest de oude naar het Afvalscheidings station worden gebracht. (We hadden hem ook mee kunnen nemen naar de Witgoedzaak waar we de nieuwe kochten, want het schijnt dat zij verplicht zijn de oude terug te nemen: de verwijderingsbijdrage zit in de aankoopprijs van de nieuwe)

Wij reden, eenmaal de nieuwe magnetron uitgepakt en geïnstalleerd, met de oude, kapotte meteen naar het scheidingsstation.
Eenmaal op het terrein zag ik ongelooflijk veel mogelijkheden om wat dan ook voor “troep” gescheiden te kunnen inleveren. Aparte bakken en containers voor puin, glasplaten en ruiten, zwarte aarde, karton en papier (apart) chemische materialen, textiel en nog veel meer.
De container waar wij voor kwamen, was een inloopcontainer met achter in een hoekje een gigantisch tv scherm in een doos, een koffiezetapparaat, krultang en veel klein onduidelijks met snoer, allemaal kapot nam ik  maar aan!
We zetten onze magnetron erbij.

Het blijkt dat ieder mens in Nederland ongeveer 1,5 kilo afval per dag produceert. Op veel plekken in Nederland wordt dat gescheiden ingeleverd.
Wij hebben 4 gekleurde bakken en lopen met de glazen potten en flessen naar een aparte container bij de winkels. Van “oud” glas wordt nieuw glas gemaakt, en daar worden weer  flessen van gemaakt en heel veel glazen dingen, zoals groenachtige glazen en kralen.
We hebben in Afrika van gebruikt glas kralen zien maken. Gemetselde buitenoventjes waarin het oude glas (voornamelijk oude flessen) werd gesmolten. Van dát glas werden prachtige glazen kralen gemaakt, die met de hand ter plekke werden beschilderd.
In een winkeltje op het terrein werden de prachtig gekleurde, beschilderde kralen te koop aangeboden. Geweldig om de kralen gemaakt zien worden, ze daar te kopen en thuis te rijgen.

Van etensresten uit de groene bak (Gft-afval) wordt compost gemaakt, ook wordt het gebruikt voor het maken van biogas.

Van oud papier (blauwe bak) wordt nieuw papier gemaakt. Ik ben (jaren geleden) in Birmingham (Eng) in een sorteerfabriek van oud papier geweest. Lopende banden met alle soorten papier erop. Het glossy papier en fotopapier was het “waardevolst” en werd (op het oog) door vrouwen uit de rest van het papier gesorteerd.
Papier kan 5 á 6 keer worden hergebruikt.

De bak met oranjedeksel bevat plastic (PMD). Dat wordt omgesmolten en weer gebruikt om nieuwe verpakkingen van te produceren, maar ook om tennis en golfballen, vloerbedekking of plastic kratten van te maken,

Afgewerkt frituurvet kan meestal in een container bij een supermarkt  ingeleverd worden.
90% van onze frituurvet en oliën blijken verwerkt te kunnen worden als biodiesel, waar, volgens de website van de Afvaldienst, 200.000 auto’s een jaar op kunnen rijden

Soms ligt er een soort “zak van Max” in de brievenbus, daarin kan textiel worden gestopt. Schone en nette kleren worden aan Goede Doelen geschonken. Kleding die niet meer geschikt is om te dragen, is nog nuttig voor vulmiddel (knuffeldieren)
Een “spijkerjasje kan tot verhuisdeken worden” stond er op een container bij het verwerkingsstation.

We hebben een nieuwe magnetron én zijn ons weer even bewust geworden van wat er al zo weggegooid wordt, en wat er ook weer hergebruikt kan worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s