World Press Photo 2017

Dit jaar is de 60 ste editie van de World Press Photo. Vaak hartverscheurende foto’s van vluchtelingen, van een moordaanslag, van doden en gewonden, maar ook foto’s van sport en dieren.

Uit 80.000 foto’s won de Turkse fotograaf Burhan Ozbilici de WP Photo award met zijn foto van de moord op de Russische ambassadeur Andrej Karlov. Angstaanjagend; de moordenaar en de dode man op de grond. Burhan stond daar bij en maakte de foto’s ( er zijn er meerdere). Na veel verdrietige dingen ( Nieuwsfoto’s lijken altijd “nare” onderwerpen te hebben),  is het een verademing om iets echt moois te zien: Zd. Afrikaanse zebra’s in de nacht; 3 natuurfoto’s van Bence Máte(1985) uit Hongarije, of de foto in mega formaat van de Australische Cameron Spencer die precies HET moment heeft afgedrukt dat de Franse tennisser Gäel Monfils op jacht naar de bal in de lucht lijkt te zweven.
adolfo-kaminsky-a-forgers-life-april2016-755x1137

Zelf was ik het meest onder de indruk van het videoportret van de Argentijn Adolfo Kaminsky ( 1925) ooit lid van het Franse verzet, vervalser van identiteitsbewijzen. Zonder betaling daarvoor te vragen maakte hij zo’n 14.000 valse identiteitspapieren, veel voor kinderen. In de film komt hij zelf aan het woord en ook zijn dochter  Sarah. Tussen de beelden van hen beiden door zijn schaduwanimaties  die het “verhaal” van Adolfo prachtig illustreren. Adolfo zegt onder andere:  Er moesten 300 valse ID gemaakt worden voor 300 kinderen in 3 dagen. Ik kon er 30 doen in één uur. Ik ging door en vocht tegen de slaap. Ik moest wakker blijven: “ Als ik één uur sliep, stierven er 30 mensen.” Een indrukwekkend videodocument.
Zijn dochter Sarah heeft een boek over haar vader geschreven (zie foto)

De tentoonstelling is te zien in Museum Hilversum tot 28 januari a.s.
 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s