Wordt Alzheimer vergeten?

Er wordt al ruim 30 jaar wereldwijd onderzoek naar deze hersenaandoening gedaan, maar  er is nog steeds geen effectief middel tegen Alzheimer.*)
Onlangs meldde de farmaceutische gigant Pfizer dat zij 300 banen (in de VS) gaat schrappen in programma’s die zich bezighouden met neurowetenschappelijk onderzoek. Vrij vertaald:  het bedrijf stopt met de zoektocht naar medicijnen voor de behandeling van Parkinson en Alzheimer.

Alleen in Nederland hebben ruim 270.000 mensen dementie! De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer daarna gevolgd door vasculaire dementie (ontstaan door herseninfarct of hersenbloeding)   Van de 270.000 mensen die dementie hebben zijn 12.000 mensen jonger dan 65 jaar. Duurt het gemiddeld 14 maanden voordat de diagnose wordt gesteld, bij jonge mensen duurt dit (gemiddeld ) meer dan vier jaar. Feiten die Stichting Alzheimer Nederland publiceert

Men verwacht dat het aantal mensen met dementie zal toenemen mede door de toegenomen levensverwachting. Des te erger dat dan een grote “speler” op dit gebied stopt met de zoektocht naar een medicijn hiertegen.
Jaren lang onderzoek doen en weinig tot geen vooruitgang boeken genereert geen winst, dat snap ik. Maar is er geen morele verplichting ten opzichte van de mensheid om onderzoek te doen, nieuwe wegen te bewandelen, krachten te bundelen, wellicht andere bronnen van geld aan te boren om verder te zoeken naar een geneesmiddel?

 

*) Alzheimer is een vorm van dementie, genoemd naar een Duits neuropatholoog en psychiater Alois Alzheimer ( 1864-1915)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s