Géén kattenmens

wp poesJe hebt hondenmensen, kattenmensen, mensen die het allebei zijn en mensen die niet van huisdieren houden.

Ik ben een hondenmens en heb niets met katten. Ze dringen mijn tuin binnen zonder dat ik dat wil, vermoorden bezoekers in mijn tuin; vogeltjes, muizen en kikkers én vangen en doden vaste bewoners van mijn vijver: koi          karpers, goudvissen en shubunkins.

Mijn naasten: broer, zoons en stiefzoon hebben katten. Ik heb altijd gezegd dat ik NIET op ze pas. Toen een zoon voor een vakantie geen vakantiekattenoppas vond, zijn we in zijn huis gegaan en hebben op 3 katten gepast. Ze mochten van mij NIET naar buiten, zodat er geen muizen, vogeltjes of andere levende beesten gevangen konden worden. Na twee dagen oppas merkte ik dat ik ’s avonds op de bank een poes op schoot kreeg en dat ik haar streelde. Moeilijk om met zo’n zacht harig beest op schoot “katgevoelloos” te blijven. Een paar jaar later had de stiefzoon problemen met zíjn poezenoppas en vertrokken we naar Brabant om daar op zijn drie katten te passen. Ze kwamen daar zelden buiten en dan nog alleen aan een riempje, dus het probleem van “beestjesvangen” kon zich daar niet voordoen. Ook dáár namen de poezenbeesten me voor zich in.

Nog steeds word ik giftig als ik één (of meer) kattenbeesten in mijn tuin aantref. Zomers ligt er een met water gevulde  super soaker klaar om de bezoekende kat een nat pak te geven. (Ze trekken zich er weinig van aan en komen terug, maar ik heb de voldoening ze uit MIJN tuin gejaagd te hebben)

Onlangs las ik in de Volkskrant dat er in Nederland tussen de 135.000 en 1,2 miljoen zwerfkatten zijn. Die marge is zo groot omdat in Nederland er geen centrale registratie voor heeft ( geen idee hoe ze dan aan die getallen komen)
In het artikel wordt ook gesproken over een “bijverschijnsel” bij het houden van katten, zoönose*) genoemd, infectieziektes de katten op mensen kunnen overbrengen. Eén van die ziektes is toxoplasmose. Een ziekte die gevaarlijk is voor zwangere vrouwen; ze kunnen er een miskraam, doodgeboren kind, of een kind met aangeboren afwijkingen van krijgen. Volgens het artikel in de Volkskrant zijn er in Nederland jaarlijks 500 gevallen waarbij kinderen met die infectie worden geboren.
Ook iets vervelends bij het houden van katten ( ook honden) zijn vlooien. Tegenwoordig hoeft dat met huiskatten geen probleem t zijn, mits ze tijdig “behandeld” worden.

Met steeds meer gezinnen waar de man én de vrouw buitenshuis werkt is de kat natuurlijk een veel “makkelijker” huisdier dan een hond, die uitgelaten (plassen én beweging) moet worden. Ik vrees dus dat er meer en meer huiskatten zullen komen.
Dat moet iedereen zelf weten, als ze maar uit mijn tuin blijven en van mijn kruipend, zwemmend, springend en fladderende “ have” afblijven.

*) van het Grieks afgeleid:  zoön =dier en nosos=ziekte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s