Voedingsweetjes

basilicumHet kruid basilicum is familie van de muntplant. Basilicum is oa het hoofdbestanddeel van pesto naast olie en knoflook. Het woord basilicum komt van het Griekse woord basilikos, dat koninklijk betekent.

 

waterWater is essentieel voor een mens. Ons lichaam bestaat ongeveer voor ca.70% uit water. Een deel van dat water zit in ons bloed, de rest is nodig voor de werking van onze organen. Per dag verliest een lichaam ongeveer 2 liter vocht. Er wordt geadviseerd ca 1,5 L water per dag te drinken. Als je  dat (gemiddeld) doet, heb je in 70 jaar, 40.000 liter water opgedronken! (Ook een advies luidt: 0,03 x je lichaamsgewicht per dag aan water te drinken)

suikers Suiker. In 56% van alle producten die in de supermarkt verkocht worden zit suiker, ook in chips, tomatenketchup en augurken! Een citroen bevat méér suiker dan een aardbei! Palmsuiker bevat natuurlijke stoffen zoals vitaminen en mineralen, daardoor is de opname in het lichaam vrij traag en stijgt de bloedsuikerspiegel niet                                       zo hard, het wordt ook wel “langzame”  suiker genoemd.

mosterdMosterd wordt gemaakt van mosterdzaden, azijn, water, zout en suiker. De mosterdzaden komen van een plantje dat lijkt op en verwant is met koolzaad Volgens  de Griekse wiskundige Pythagoras ( die van de stelling: In een rechthoekige driehoek is de  som van de kwadraten van de lengtes van de rechthoekszijden gelijk aan het kwadraat van de lengte van de schuine zijde) verbeter je het geheugen als je mosterd eet.

koolRode kool bevat vitamines C.E en K. De anthocyanen (kleurstoffen) in de kool hebben een ontstekingsremmende werking. De Romeinen gebruikten de gekneusde koolbladeren als kompressen op verwondingen. De kool werd door hen “arts van de armen” genoemd.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s