Natuurlijke kleurstoffen.

kleurstoffenkool

Nederland: vroeger kon een landbouwbedrijf dat rode kool verbouwde moeilijk aan arbeidskrachten komen. Het snijden van de kolen was zwaar werk, maar bovenal krijg je er gekleurde (paarsrode) handen van en dat wilden de arbeidskrachten niet. Kennelijk wist men toen nog niet dat als je de rodekoolgekleurde handen met een halve citroen inwrijft en daarna goed wast, de kleurige handen verdwijnen Het sap van bieten wordt overigens wél gebruikt om gerechten rood te kleuren (zonder dat de smaak verandert)

 blue hmong Vietnam: In Noord Vietnam zag ik vrouwen van de Blue Hmong, een bergvolk. Zij  maken hun kleding van dikke blauwe stof, met soms prachtige borduursels erop. In de bergen kwam ik ze tegen toen ze hun kleding in een beek aan het wassen waren. Ze hadden fel blauwe handen van de, van planten afkomstige, indigo kleurstof.

 

 

kurkuma

India: Kurkuma of Koenjit, Indiase geelwortel is gemaakt van de wortel van een plant inkt te kleuren. Vlekken van kurkuma op stof schijnen te verwijderen te zijn door er bloem op te strooien en het een paar minuten te laten intrekken.
hennaMauritanië: Henna is ook een kleurstof (oranje/rood) van een plant (Lawsonia inermis).Deze kleurstof wordt onder andere gebruikt om het menselijk lichaam te beschilderen. In Mauritanië ben ik bij een handbeschildering geweest. Het duurde uren en werd gedaan door rondtrekkende vrouwen van een bepaalde stam die de patronen van hun moeder of oma geleerd hebben. Het is eigenlijk een soort tatoeage en komt niet óp maar in hun huid. Mijn vriendin die toen haar handen liet beschilderen heeft er maanden plezier van gehad voordat het helemaal vervaagd was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s