Niniveh

wp niniveh2Niniveh, gesticht in 707 jaar v.Chr. hoofdstad van het Nieuw Assyrische Rijk en verwoest in 612 v.Chr.*) is lange tijd onvindbaar geweest.

Om iets meer te leren en te zien over deze, in die tijd, grootste stad ter wereld**) ben ik naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden geweest.

Niniveh spreekt tot de verbeelding; de, in de 6de eeuw vóór Chr., grootste stad lag zo veel jaren onder het zand en de opgegraven ruïnes werden in 2016 opnieuw vernield (deze keer door de Islamitische

Staat die pre-islamitische culturen wil vernietigen omdat zij vindt dat er niet-islamitische cultuur en goden worden verheerlijkt) Oorspronkelijk lag de hoofdstad 15 kilometer verderop dan waar de Engelsman A.H.Layard in 1847 de resten van Niniveh vond.
Dáár had Sargon II, koning van Assyrië, deze stad in 713 voor Chr. gesticht. Toen hij op het slagveld sneuvelde en daar was achtergelaten besloot zijn zoon Senacharib  van deze plek te vertrekken en elders een nieuwe residentie te bouwen: de hoofdstad van het Nieuw Assyrische Rijk, 750 hectare groot!
De plek in een land dat nu Irak heet, aan de oevers van de rivier de Tigris, bij de huidige plaat Mosul.

De opbouw van deze tentoonstelling in het museum van Oudheden toont mij wat “warrig”. De duidelijke verhaal- en tijdslijn ontging mij: historie Niniveh, opgraving, verwoesting; in mijn ogen sprong het van hot naar haar.
Veel tekst waar ik wel veel ( zie boven- en onderstaand) van opgestoken heb.
De wandreliëfs zijn gereconstrueerd en er zijn ook “afgietsels” en “reconstructies, waardoor ik een beetje het overzicht kwijt raakte wat werkelijk ECHT was (ziel had) Goed is, dat het museum moeite heeft gedaan om de, in de negentiende eeuw opgegraven schatten weer bij elkaar te krijgen. Meer dan 25 landen hebben voorwerpen uit deze opgravingen in vele musea liggen, goed om dat eens bij elkaar te zien.

Mij persoonlijk deed de kleicylinder  (zie foto boven) waarop in spijkerschrift de bouw van het paleis van koning Sennacherib beschreven staat***) het meest. Zoals één van de aanwezigen het noemde: een soort USB stick van die tijd.
Dit deed mij beseffen dat in dié vitrine écht iets van meer dan 2700 jaar oud ligt, iets dat letterlijk en figuurlijk een verhaal vertelt.

In 612 v.Chr. kwam deze bloeiende stad aan zijn eind, verwoest, verbrand en de inwoners, ook vrouwen en kinderen vermoord.
Meer dan tachtig jaar lang was Niniveh het symbool van schoonheid en macht toen werd het weggevaagd en een paar jaar later was ook het hele Assyrische Rijk aan haar eind gekomen: er kwam een nieuw RIJK : Het Babylonische Rijk

Deze tentoonstelling is nog tot 25 maart a.s. te zien
In Leiden kun je de auto op de parkeerplaats (naast het spoor) aan de Haagweg neerzetten, een busje brengt je dan waar je wezen wil ( zit bij het parkeergeld inbegrepen) Helemaal top!

*) door een vijandige alliantie van Babyloniërs, Meden en Elamieten
**) 100.000 inwoners
***) te leen van het British Museum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s