Drie “vreemde” Koningen.

wp 3 koningen6 januari is het “Drie Koningen”; dan moet de kerstboom de deur uit zijn.
De katholieken vieren 6 januari dat de drie koningen “de ster zagen en de koning der Joden gingen bezoeken”.
Ze gingen op weg naar kindeke Jezus, die op 25 december geboren was ( wanneer ze bij het kindeke aankwamen is niet belangrijk genoeg om te vieren kennelijk
Nergens in de Bijbel staat dat Jezus op 25 december geboren werd, we vieren het op die dag, omdat Augustinus ooit het Heidense zonnefeest verbond met de geboorte van Jezus.
Een “vreemd” feest, dat ook in mijn (Remonstrantse) jeugd geen rol speelde (behalve dat de “heidense” kerstboom dan de deur uit moest zijn) Een katholiek vriendinnetje verheugde zich altijd op de boon die op Drie Koningen in een soort koek verstopt werd.  Als ze het stuk koek kreeg waarin de boon verstopt zat, was ze 1 dag koning(in)! Ze mocht dan bepalen wat er die avond gegeten werd en welke spelletjes er gedaan werden.

Wat mij altijd van die drie koningen gefascineerd heeft is hun namen. Mij werd geleerd: Balthasar, (was koning van Godolia en Saba) Melchior ( koning van Nubië en Arabië) en Caspar (koning van Tharsusen het eiland Egriseula)  Maar dat waren Latijns gemaakte Perzische namen, die ze waarschijnlijk pas kregen in de zesde eeuw na Christus
Nu vond ik op internet andere Driekoningennamen namelijk: Appellius, Amerius en Damascus (Grieks) en Galgalat, Malgalat en Sarathin (Hebreeuws) Verwarrend! Toen ik aan het zoeken was vond ik ook de betekenis van de namen zoals ik die geleerd had: Balthasar “God (Baal) bescherme zijn leven”
Melchior “de koning is licht”
Caspar “Schatbewaarder”
Vreemd verhaal, vreemd “feest” maar kennelijk zo belangrijk dat het in Brabant op de Nationale lijst van immaterieel erfgoed is geplaatst. In Brabant wordt Driekoningen ook echt nog gevierd. Met uitzondering van de oorlogsjaren vindt de intocht en viering sinds 1935 jaarlijks plaats op de eerste zondag van het nieuwe jaar in  ‘sHertogenbosch. Dit jaar dus op 7 januari ( vanaf 15.00 uur met echte kamelen!)

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s