Gelukkig Nieuwjaar

Nieuwjaar viert niet iedereen gelijk, alleen al door de tijdszones valt Nieuwjaar hier en in Australië bijvoorbeeld, op een andere tijd. Ook zijn er volkeren die een andere jaartelling hebben. Zo zijn de Chinezen al bijna in het jaar 4716, het Jaar van de Hond. Het begint op vrijdag 16 februari 2018.

Ooit was ik in Vietnam, Viêt Nam, zoals de Vietnamezen zelf zeggen*) Daar valt Nieuwjaar, door hen Tết (voluit Nguyên Đán genoemd) elk jaar op een andere datum; dat hangt namelijk van de maanstand af. Het is in Vietnam het belangrijkste feest van het jaar; tegelijk met het nieuwe jaar viert men daar ook de komst van de lente. Het feest valt meestal in januari of februari. In 2018 begint Tết op 15 februari.

Wat ik daar bijzonder vond is dat men met familie en vrienden het feest viert, maar dat als iemand er niet BIJ is en ze zien hem of haar later, dan wordt op DAT moment “even” Nieuwjaarsdag gevierd.

Zo kwamen wij onze gids op zijn vrije dag tegen op een terrasje samen met een vriend. Hij nodigde ons uit, stelde zijn vriend aan ons voor en vertelde dat hij de vriend nog niet gezien had na Tết, zodat ze nu aan Nieuwjaar vieren waren. Het was de meest gedenkwaardige avond die ik ooit in het buitenland meegemaakt heb: tot laat in de avond, onder de Vietnamese sterrenhemel op een soort “kinderstoeltjes” gezeten aan de rand van het trottoir in het gezelschap van een filosoof en onze gids (gewezen onderwijzer) We spraken Engels met onze gids, Frans met de vriend, onderling spraken mijn man en ik Nederlands en de twee vrienden Vietnamees; een heel bijzondere avond waarin Baudelaire werd geciteerd en gefilosofeerd over de verschillen van de rassen. (Onze gezamenlijke conclusie was, mede door de drank, dat ieder mens het best groen zou kunnen zijn, hoewel er dan waarschijnlijk licht en donker groene mensen zouden zijn, wat ook al weer verschil zou maken)

Ook in ons land vieren velen dit met familie en vrienden. We sturen diegene die we óp of omstreeks Nieuwjaarsdag niet zien een kaart of, tegenwoordig steeds vaker, een digitale groet. Volgens de etiquette “mag” men elkaar gelukkig Nieuwjaar wensen tot Drie Koningen. Dat ”feest” valt op 6 januari; daarna is het “over” met Nieuwjaarswensen.
IK vind de Vietnamese methode een stuk gezelliger.

*) betekenis Land van het Zuiden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s