Carbidschieten

wp carbidschieten

De boze geesten moeten vóór het Nieuwe Jaar begint verjaagd, dan doen we met vuurwerk, hoog in de lucht, want daar komen boze geesten vermoedelijk vandaan (???) En met veel knallen, want daar houden boze geesten niet van!

Vuurwerk in sommige handen is gevaarlijk; soms voor hen zelf (soms “verdwijnt” een hand na of op 31 dec.) maar vaker voor anderen. Bewust: tussen mensen in gooien bijvoorbeeld. Of onbewust: fles of pot valt om en het vuurwerk gaat een andere kant op dan wordt gedacht. Dat is vooral griezelig in grote steden en de Randstad waar mensen dicht op elkaar wonen.

In de Achterhoek zijn veel boerderijen, de huizen liggen vaak verder uit elkaar en er wonen minder mensen. Wie denkt dat DAT de plaats is waar je moet zijn als je vuurwerk wilt mijden, is aan het verkeerde adres: het knallen daar is HARDER!
Carbidschieten*) of ook wel melkbusschieten wordt op weilanden georganiseerd door mensen die weten wat ze aan het doen zijn (dat hoop je tenminste) Het carbid wordt in een melkbus gelegd en een beetje natgemaakt dan wordt de bus afgesloten met het deksel of, leuker, met een bal. Er vormt zich dan een gas in de melkfles dat door een klein gat wordt aangestoken, even later volgt de knal, waarbij de bal uit de bus schiet. Soms is het alleen dát, maar er moeten ook wel eens doelen geraakt worden of het aantal meters  wordt gemeten om er een competitief spel van te maken. Leuk om, met oorbeschermers, naar te kijken. Achter een rood wit lint! De geesten in de Achterhoek worden ECHT weggejaagd!

 

*)Het Carbidschieten is in 2014 als vijftigste traditie geplaatst op  de Nationale Inventaris Immatarieel Cultureel Erfgoed in Nederland.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s