Gezinstradities

Ieder gezin heeft zo zijn eigen tradities. Met name bij hoogtijdagen zoals verjaardagen en de  kerstdagen komen die tradities “duidelijk in beeld”. Een van de momenten dat een gezin daar heel duidelijk mee geconfronteerd wordt is als er een “nieuwe” de familie in komt. Een aanstaande schoonzoon of dochter die zijn/haar ogen uitkijkt en zich uitspreekt over hoe het in dit gezin toegaat. Dan beseffen de gezinsleden opeens weer dat alles wat zij al zoveel jaren als “normaal” beschouwen, iets specifieks van het gezin is.

Sommige van die tradities neem je mee van thuis en werken ook in het nieuwe gezin dat je begint. Zo werd bij mij thuis vroeger altijd KERSTAVOND  (24/12) het meest gevierd. Kinderen bleven op, om 12 uur werden de kaarsen (echte) in de boom aangestoken en het kerstverhaal verteld.
Die specifieke traditie heb ik ook in mijn eigen gezin geïmplanteerd (maar dan met elektrische kaarsjes in de boom en waxinelichtjes elders)
Het  “samenzijn” kon niet altijd op 24/12 plaatsvinden want man/ zonen en schoondochters kregen werk met onregelmatige uren, dus gebeurde het nogal eens dat het gezin met eenmaal volwassen kinderen, niet compleet was. Heel jammer. Met degenen die er wél waren vierden we DE nacht en de andere(n) kwam(en) vaak een dag later.

Een nieuwe traditie werd vele jaren geleden gestart toen we van Sinterklaas (opa en oma) een sjoelbak kregen. Na dat het nieuwe eraf was, werd de sjoelbak in de meterkast opgeborgen en een enkele keer weer tevoorschijn gehaald. Maar ALTIJD stond de sjoelbak vast in de kamer (op de strijkplank) van even voor de kerst tot na Oud- en Nieuw en werd er door bezoekende kinderen en kleinkind druk gebruik van gemaakt.

Dit jaar loopt even anders dan andere jaren, kerstmis “overvalt” ons dit jaar een beetje. Dat valt ons op als onze stiefzoon appt  “En… zijn er al records gebroken met sjoelen?” Geen moment aan de sjoelbak gedacht. Natuurlijk staat hij er nu weer, de stofdoek is er weer grondig overheen gehaald, hij glijdt weer als een spiegeltje.
We houden familietradities in ere!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s