Kerstbomen

wp nordmann

Ooit had een bekend rookworstenmerk een slagzinwedstrijd uitgeschreven. Als je won (een slagzin inzond) kon je, op een bepaalde zaterdag voor kerst, ergens in een bos je eigen kerstboom uitgraven of omhakken ( vele “winnaars” dus) Je werd, als gezin, in het bos verwelkomd met een pakket waarin (feloranje) ijsmutsen en handschoenen, wat lekkers, een tag en zwarte viltstift zat. Je kon bij een van de tentjes een kop soep of rookworst kon gaan eten. Daarna kon je een schep of een zaag lenen, een boom uitzoeken, die omhakken of uitgraven en de tag eraan binden, waar je dan je autonummer op schreef. De omgezagen/uitgegraven boom werd dan, in een net verpakt, naar je auto toegebracht. In de tussentijd kon je een glas warme chocolademelk gaan drinken. Een geweldig event.

De jaren daarna kochten we weer “gewoon” een boom, maar de herinnering aan dat omzagen bleef, dus toen ik ergens las dat je bij een houtvesterij je eigen boom kon omzagen, togen we daarheen. Ook hier was een tentje waar ( deze keer tegen betaling) warme dranken verkrijgbaar waren. Voor de boom betaalde je tevoren een vast bedrag, daarvoor kon je een ( kleine of grote) boom uitgraven of omhakken. Hele gezinnen met kinderen, opa en oma’s en zelfs de hond liepen met meegebrachte scheppen en zagen te zoeken naar de “perfecte” boom. Deze keer echter niet de luxe van de boom afgeleverd bij de auto, maar zelf dragen of slepen ( en dat was een flink eind)

Dat hebben we een aantal jaren gedaan, maar dit jaar hebben we weer “gewoon” een boom gekocht bij een doe-het-zelf centrum. Het is niet zo “gezellig” als zelf omhakken, maar het voordeel is wel dat we nu een Nordmann (zilverspar) kunnen uitzoeken. In tegenstelling tot de fijnsparren die we  konden zagen, houden deze bomen hun naalden langer vast ( zijn wel duurder)
We hebben geen boom meer met kluit want, van alle bomen met kluit die we ooit uitgegraven of gekocht hebben, is er maar één die de overstap van warme kamer naar de tuin overleefd heeft.
Een aantal jaren is er, begin januari, een kerstbomenverbranding in de buurt. Zodoende is er toch een “doel” voor onze Nordmann, na zijn trouwe dienst als ornament in ons huis, zorgt hij nog voor een prachtig brandend spektakel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s