Bespeel mij (play me)

wp station piano

Wie door de stationshal van Amsterdam Centraal loopt, kan aangenaam verrast worden door pianospel. Er staat in de centrale hal een piano met de tekst: play me erop. Iedereen kan achter deze piano gaan zitten en spelen. Soms hoor je een “Boer-daar-ligt-een-kip-in-het-water- melodietje,”  soms boogiewoogie, jazz of klassiek.

Laatst moest ik wachten in de hal. Er speelde iemand piano, herkenbare liedjes zoals “Het is een nacht” van Guus Meeuwis. Eerst stonden er alleen maar 3 jongelui en een oude man om de piano heen. Wij bleven erbij staan en zongen zelfs af en toe een paar regeltjes mee. Ik werd er blij van. Er bleven meer mensen staan, een vrouw ging, nogal luid meezingen. De akoestiek is daar abominabel, maar met de prachtige verlichting in de hal, de steeds grotere groep actief luisterende mensen, werd er toch “iets” gecreëerd. De pianist vroeg de grote cirkel van mensen iets dichterbij te komen, wat ze deden, er bleek een groep Françaises bij te zijn. De pianist zette meteen “Aux Champs-Elysées” in; de Françaises zongen mee. Ik weet niet waarom, maar ik was aangedaan. Allemaal mensen op weg naar……..stilstaand bij een onbekende pianist, even meezingen, even een “samen gevoel”. Zo heerlijk positief.

De piano’s op stations zijn een initiatief van de Nederlandse Spoorwegen. Sacha Rintjema, medewerkster van NS, bedacht het, ze heeft hiermee de Jan van Stappen Spoorprijs*) 2015 gewonnen. Dit is een aanmoedigingsprijs voor medewerkers van ProRail, NS of NedTrain die een goed idee voor reizigers of omwonenden van het spoor hebben ingediend.

Inmiddels heeft niet alleen het CS Station Amsterdam een piano, maar zijn er ook elders in den lande op stations piano’s geplaatst. Ik las dat in Arnhem de 10e  NS piano is geplaatst. Een geweldig initiatief.

 

*) De naamgever van de prijs, Jan van Stappen, werkte van 1922 tot 1940 als ingenieur bij de Nederlandse Spoorwegen. In zijn erfenis liet hij de NS een geldbedrag na om medewerkers, die zich extra inspannen voor reizigers, te belonen. Toen het geld in 2009 op was, namen ProRail en de Nederlandse Spoorwegen de financiering van de prijs over zodat de jaarlijkse prijsuitreiking wordt voortgezet

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s