6e editie Amsterdam Lightfestival

“In het begin der tijden was licht er in zijn meest oorspronkelijke vorm. Sinds de oerknal is licht een centrale kracht in het heelal, een cruciale factor in het creëren van leven. Licht is essentieel voor ons menselijk bestaan, maar we beschouwen het inmiddels als een vast gegeven”

Op een boot over de grachten en de Amstel varend is momenteel het watergedeelte van het Lightfestival te zien. Oortelefoons worden aan boord uitgedeeld, je kunt inpluggen en de taal kiezen waarop je de uitleg van de kunstwerken beluisteren wil (uitgesproken door de acteur Gijs Scholten van Aschat) De kunstwerken staan nogal ver uit elkaar, vandaar waarschijnlijk dat er Amsterdamse info tussendoor gegeven wordt. Diverse toeristische attracties worden genoemd en aangeraden wordt deze ook eens te bezoeken (Hermitage, Hortus o.a.)

Behalve kunstwerken zijn ook  de Magerebrug en de 7 bruggen (Reguliersgracht) prachtig verlicht.
Het ene object zat meer aanspreken dan het andere.
Zelf vond ik de Lightwave van de Amerikaanse kunstenares Lauren Ewing (1946) indruk maken en ook Lifeline van de Nederlandse Claes Meijer (1966) was bijzonder: 2 lichtlijnen, wit boven het wateroppervlak en groen onder het wateroppervlak, bewegen. Verteld wordt dat de geluidsgolven van onder water omgezet worden in bewegende lichtlijnen, Meijer maakt het onhoorbare zichtbaar. Een intrigerend kunstwerk.
Ook intrigerend was het werk van het Nederlandse kunstenaarsduo Justus Bruns (1987) en Mingus Vogel (1989). Met de boot vaar je er onderdoor; een netwerk van lichtlijnen die de plattegrond van Amsterdam voorstellen.
” Een voetafdruk van licht die ons bestaan de ruimte inzendt”
Het bijzonderste was wel de lichtexplosie Whole hole van de Nederlanders Paul Vendel(1974) en Sandra de Wolf (1966) Als de boot van  de Amstel de Herengracht  invaart wordt de boot met alle opvarenden als het ware een wormgat*) ingetrokken. Heldere lichtspatten omvatten je en de weerspiegeling van het licht maakt de halve boog van de brug tot een hele cirkel.
Het ongetwijfeld langste object is gemaakt door de Chinese kunstenaar Ai Weiwei: een rode draad van licht langs de vaarroute. Soms laag, langs het water, dan weer hoog langs de bomen. De kunstenaar wil de bezoekers wijzen op de grenzen: de letterlijke en de figuurlijke

Deze (water)expositie is nog te zien tot 21 Jan ( vanaf 17.00 tot 23.00 uur verlicht)
De Landexpositie is op het Marineterrein  en tot 7 Jan te zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s