Doodles*)

wp doodle

Er zijn meer dan 300 hondenrassen op de wereld. Eén van die rassen is een doodle. Het verhaal gaat dat dit ras ontstaan is in Australië, waar een aanvraag voor een hulphond voor een blinde vrouw met allergieklachten gedaan werd. Zo’n hond bestond nog niet. Men is toen een intelligente, hypoallergene hond gaan fokken. Het werd een kruising van een labrador en een poedel: een labradoodle. Later werd ook een poedel met een golden retriever gekruist, dat werd een goldendoodle en een Duitse herder met een poedel, een shepadoodle.

Allemaal erg intelligenten beesten, die geschikt zijn om als hulphond te worden opgeleid. De eerste 9 maanden tot een jaar zijn ze bij een gastgezin, die één keer in de week met de hond naar training gaat en door de week met de hond oefenen. Bij dat oefenen krijgt de hond een “jasje” aan, waarop staat dat hij een hulphond in opleiding is: dus niet aanhalen s.v.p. Door de jaren heen heb ik verschillende keer mogen oppassen op jonge doodles; elke keer weer een feestje. Leuke dingen meegemaakt met het “oefenen”: het lopen door een drukke winkelstraat, het bezoeken van een braderie of het lopen op een kinderboerderij. Bij die kinderboerderij was de 6 maanden oude doodle niet bang voor de koeien, het varken of de paarden, maar hij ging voluit in de remmen bij de piepende kuikentjes. Dus daar “moesten” we een paar keer extra langs om te “wennen”. Na het gastgezin gaat de doodle nog 5 maanden naar “school” om hem(haar) helemaal geschikt te maken als blindengeleide hond. Ook als de hond aan een blinde is toegewezen krijg hij toch “ter plekke” training. De doodle blijft gemiddeld zo’n 8 jaar bij zijn baas(bazin) dan is hij (of zij) uitgewerkt  en mag hij met pensioen. Een bijzonder leven voor een hond.

*)  ook wel doedels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s