Code rood.

winterfiets

Het KNMI geeft weerwaarschuwingen in de vorm van codes uit. Als je naar buiten kijkt en er ligt een pak sneeuw op de grond, weet je dat het KNMI gaat waarschuwen. Onlangs was er code oranje met een mogelijkheid (voor de volgende dag) tot code rood. Ik begrijp dat rood ernstig is, dat is die kleur immers ( bijna) altijd*) Toch heb ik de KNMI site bezocht om te kijken wat code rood precies inhoudt. Er staat: Onderneem actie! Waaruit die actie dan bestaat, staat er niet. Wat er wel staat:

Dit is een echt weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 12 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet.

Wat ik ervan begrijp is dat ze bedoelen met “onderneem actie”; doe niet wat je “buiten” van plan was, maar blijf binnen. (“Sluit ramen en deuren en luister naar de calamiteitenzendergaat over weer een andere situatie, dan gaat er een sirene af en waarschuwt de Rijksoverheid ons dat er mogelijk gevaarlijke stoffen in de lucht zitten, dat is heel wat anders, maar ook ernstig)

Hoeveel mensen in Nederland laten zich leiden door deze waarschuwingscodes en wat doen ze dan, zo vraag ik me af. Bij code oranje: Als je weg wil gaan en het hoeft niet echt, dan blijf je thuis. Maar bij rood: als een dokter wordt opgeroepen gaat hij ondanks code rood toch naar zijn patiënt (neem ik aan) en als je naar je werk moet gaan, kun je dan thuisblijven en zeggen ”Ja, code rood hé, dan mag ik niet de weg op”. Ik vermoed van niet. Het KNMI maant tot actie. Maar welke actie  is noodzakelijk bij hevige sneeuwval?

 *) rood is ook de kleur van de hartstocht en de liefde, hoe “ernstig” is dat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s