Maneki Neko

blogidee Maneki

In Aziatische restaurants kom ik wel eens een beeldje van een kat tegen die een pootje half omhoog heeft. Soms zit er een batterij in en “wuift” hij ( of zij) met dat pootje. Nooit geweten dat er een bedoeling van dit katje is.

Onlangs las ik in een blad waar dit fenomeen vandaan komt. Niet uit China zoals ik dacht maar uit Japan komt dit poesje met zijn “wuivende” pootje. Het is trouwens niet een “dag zwaaiend” poesje maar een gebaar dat betekent “kom hier”. Wij, Westerlingen, gebaren met onze hand (vingers naar achteren) iemand naar zich toe. Dat dit gebaar in Aziatische landen anders is, ervoeren we bij ons bezoek aan Vietnam. Op een kloosterterrein stond een oude non ons te gebaren. Het gebaar leek, in onze Westerse ogen, op wegwuiven, maar haar lichaamstaal verder was anders, het leek of ze ons naar zich toe wilde roepen. Aarzelend kwamen we naderbij. Dát was inderdaad de bedoeling. Later legde iemand ons uit, dat het Aziatische gebaar van “kom eens hier” een gebaar is van je vastpakken en naar zich toetrekken.

Het blijkt dat deze poes Maneki Neko, wenkende kat betekenend, geluk brengt. Het verhaal gaat dat een zwerfpoes aan kwam lopen bij een (arme) tempel in Tokio, hij vond daar onderdak en werd verzorgd. Op een dag stond een edelman aan de overkant van de tempel onder een boom te schuilen tegen de regen. De kat zat in de deuropening van de tempel. De kat wenkte, waarop de edelman de straat overstak om naar de tempel te gaan. Op dát ogenblik sloeg de bliksem in de boom; de kat had de edelman het leven gered. De edelman werd beschermheer van de tempel en herstelde de tempel in zijn oude luister. Sindsdien is deze wenkende kat een talisman. Niet alleen in Japan, maar ook in andere Aziatische landen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s